• Ereğli Caddesi 58/2 Siteler Altındağ / ANKARA
  • kadim@kadimcamidekorasyon.com

Ahşap Vitray

Ahşap Vitray

Vitray sanatı Osmanlı döneminde Avrupa’dan yayılmaya başlamıştır. Avrupa'da kiliselerde ve varlıklı ailelerin yaşadığı büyük konakların tavan süslemeleri, kapı ve pencerelerinde kullanılırken Osmanlılarda ise cami ve saray gibi özel yapılarda kullanılmıştır. Çünkü bu sanatın desenlerinde tema olarak dini ve kutsal desenler işlenmektedir. Her ne kadar zaman geçtikçe ve vitray sanatı desen ve motif açısından gelişme gösteriyor olsa da Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camisi’nde bulunan vitray çalışması o dönemde camilerde bu sanata ne kadar önem verildiğinin de bir göstergesidir.
 

Cami ahşap vitrayı nedir?

Vitray renkli cam parçalarının bir araya gelmesi ile uygulanan bir süsleme sanatıdır. Renkli camların muhteşem uyumu ile dekoratif motifler oluşturulmaktadır. Camiler bu sanatın en aktif kullanıldığı ve tüm güzelliğini gözler önüne serdiği bir alandır. Özellikle gündüz saatlerinde vitray çalışmalarıyla dekore edilmiş bir camiye girdiğinizde caminin manevi hazzına katkı sağlayan ışık oyunları sizleri büyüleyen en etkili unsurlardan birisidir.

Ahşap vitray sanatında kullanılan değişik renklerdeki camlar gün ışığı ve ışık miktarı ile sürekli değişen bir görünüm ortaya koyar. Işığın azalıp çoğalması ya da bulutların hareketleri vitray sanatının bir tamamlayıcısıdır. Bu ışık hareketi beraberinde vitrayın arkasında bulunan nesnelerin farklı renk ve şekillerde gölgeler oluşturmasını sağlar. Cami vitray uygulamaları hem cami pencerelerinde hem de camilerin tavan süslemelerinde kullanılarak bu renk oyununun cami içerisinde derin bir şekilde hissedilmesini ve ortama bir maneviyat katmasını sağlar. Işık oyunlarıyla birlikte cami vitrayında kullanılan desenlerin dini motifler ve olayları temsil ediyor olması da bütünlük yaratmaktadır.

Cami vitrayı nasıl yapılır?

Her geçen gün iç mimarların farklı birçok alanda kullanmaya başladığı vitray cami dekorasyonlarında ön planda yer almaktadır. Çünkü vitray çalışmalarının insanlarda uyandırdığı manevi bir duygu bulunmaktadır. Cami vitrayı dini figürlerin işlendiği ve olaylarla ilgili sahnelerin tasvir edilmesiyle camilere büyülü bir bakış kazandırmaktadır.

Vitray, yaratıcılık isteyen ve aynı zamanda estetik anlamda ustalık gerektiren bir sanat dalıdır. Ve bu uygulamaların yapılabilmesi için beş farklı vitray tekniği kullanılmaktadır. Camilerde tavanlarda ve cami pencerelerde uygulanan cami vitray çalışmaları ustalık ile birlikte uzun bir emeğin sonucu ortaya çıkmaktadır.

Ahşap Vitray Resim Galerisi

Web Tasarım : Turna Tasarım ®
Web Tasarım
: Turna Tasarım ®
Telefon Whatsapp Konum
Telefon Whatsapp Konum